Möt grundarna

”Vissa kallar oss kaxiga. Andra galna. Men vi vet att vår bransch behöver en förändring. Vi har tröttnat på att göra saker bara för att man alltid gjort på ett sätt. Flexibilitet, frihet och att kunna se till den enskilda individens behov och förutsättningar är något vi vill göra till den nya standarden.”

Systrarna Maja och Miriam Wauge startade WAU Concept 2018 med en klar och tydlig vision: att skapa ett modernt frisörkoncept som kunde möta nutidens sätt att arbeta som frisör.

Maja, på vilket sätt skiljer ni er från ”traditionella” frisörsalonger?

– På WAU har vi valt att gå ifrån det (enligt vår mening) ogynsamma kollektivavtal som fackförbundet erbjuder frisörer. Istället för att få en grundlön tillsammans med en liten provision så har vi valt att säga hejdå till grundlön och hej till mer provision. Kreativa själar kräver ett individuellt sätt att göra sina jobb. När våra frisörer får jobba på sitt sätt så ökar trivseln på arbetsplatsen. Att ha tid för det privata gynnar arbetet, kreativiteten, välmåendet – och även lönen.

Miriam, varför valde ni att börja anställa på detta sätt istället för att anställa med kollektivavtal?
– Vår första salong i Västerås växte. Vi behövde anställa, eller hyra ut en stol, och att driva salong på ett traditionellt sätt kändes inte bra i magen. Vi började testa, modulera och leta oss fram till en lösning som på riktigt känns bra för oss som arbetsgivare och som kunde locka personerna vi ville arbeta med.

På vilka sätt gynnar det WAU som företag att ha anställda under detta avtal?
– Avtalet i sig håller våra medarbetare motiverade och engagerade, det är enligt oss två viktigaste grundstenarna för att skapa ett framgångsrikt företag, för oss är personalen allt och vi vill att dem ska vara på jobbet när dem själva vill vara på jobbet.

Hur ser ni att det gynnar era anställda att vara anställda på detta avtal istället för under kollektivavtal?
– Flexibiliteten höjer livskvaliteten, den ger också plats för att satsa på sin karriär över tid. Dem anställda har också mycket större chans till att påverka sin egen inkomst vilket är en av dem absolut viktigaste bitarna för att kunna stanna i yrket länge.

Varför tror ni att det är så få salonger som jobbar på detta sätt?
– Branschen är uråldrig, och som i mycket annat följer man efter varandra, eller gör som man alltid har gjort eller blivit upplärd. Det absolut vanligaste idag är att salonger i Sverige drivs och ägs av just frisörer som inte har mycket annan arbetslivserfarenhet än att just vara frisör, jobba på salong och göra som man alltid har gjort.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att inte ha några öppettider/att era frisörer får bestämma sina egna arbetstider?
– Vi kan bara se fördelar. Världen har förändrats, och den fortsätter göra det, det växer upp en helt ny generation människor som inte kommer anpassa sig och tillåta att bli intryckta i en box. Vi anser att så länge vi har motiverad och välmående personal så spelar det ingen roll vilka tider på dygnet dem föredrar att jobba.

Vad har WAU för visioner för företaget och arbetssättet i framtiden?
– Vi vill förändra hela branschen genom att helt rita om kartan för vad yrket innebär. Vi ser idag att färre och färre utbildar sig till frisör och fler och fler slutar att jobba som frisör trots sin utbildning och kreativa passion för yrket. Frisörer tjänar för lite, dem jobbar för mycket och får inte livet att gå ihop när det förändras över tid. Om vi ska få fler utbildade, engagerade duktiga frisörer att hitta arbetsglädje och hålla länge så måste grundpelarna flyttas och förutsättningarna förändras.
Det finns också en gammal tilltro till att du som frisör behöver vara bred i ditt kunnande och duktig på ”allt”, detta visar sig i dem praktiska prov som finns i dagsläget för att ”godkännas” som behörig i yrket. Vi tror inte det. Vi tror att man ska göra det man vill och brinner för på tider som passar ens eget liv och person, för då gör man det som bäst.

Om någon som läser den här intervjun vill veta mer, var kan de vända sig då?

– Läs gärna intervjun med Louise, Jessica och Linda – tre av våra fantastiska WAUare som berättar om hur en anställning på WAU skiljer sig från deras tidigare arbetslivserfarenheter som frisörer. Känner man direkt att WAU låter som en spännande arbetsplats vill vi att man spanar in våra lediga tjänster. Det går alltid bra att skicka in en spontanansökan om det inte finns någon tjänst ute i staden man bor!