Möt grundarna

Maja och Miriam startade WAU Concept 2018 med en klar och tydlig vision: att skapa ett modernt frisörkoncept som kunde möta nutidens sätt att arbeta som frisör. 

Vi började på noll. Det vi hade var en tydlig idé, en stark drivkraft och ett jävla anamma. Till det var vi lyhörda för förändringar och helt orädda för att satsa på det vi trodde på. Vi visste redan då att vi var tvungna att jobba långsiktigt för att kunna skapa ett riktigt framgångsrikt koncept. Det är i den andan vi drivit WAU Concept, och vi är lika hungriga nu som när vi startade för snart 5 år sedan. 

Idag har vi totalt 6 salonger (varav en barber box). Tre i Västerås, en i Fagersta, en i Visby och en i Nyköping. Vi har även en salong på gång i Avesta som öppnar under hösten 2022. Totalt har vi över 20 anställda och vi vågar påstå att vi lyckats samla några av Sveriges absolut vassaste frisörer och barberare i vårt team – något våra kundrecensioner bekräftar.

Systrarna Miriam & Maja Wauge, grundarna av WAU Concept
Ni som är grundare till WAU Concept, vad hade ni för idé när ni startade? 

Miriam börjar:

– Vår grundidé var att utmana en bransch och ett arbetssätt som vi kände inte riktigt hängde med i hur det moderna samhället fungerar. Genom att ge våra frisörer möjligheten att styra sitt arbete efter sitt liv, utan fasta öppettider och arbetstider, kunde vi få dem mer motiverade.

– Vi vill ha frisörer som jobbar som det passar dem, och motiveras och utvecklas åt det håll deras kreativitet dras, inflikar Maja.

Vad är era värderingar och ledord?

– Alla är vi lika unika, som vi brukar säga. Detta gäller ju inte bara våra underbara kunder utan även personalen. Vi älskar att alla har olika drivkrafter och vill växa åt olika håll. Vi vill skapa spelplanen där dom skall kunna spela fritt tillsammans med oss, säger Maja.

WAU Concept skiljer ju sig från traditionella salonger, vad fick er att komma på konceptet ni valt att jobba med? 

– Vår första salong på Jakobsbergsplatsen i Västerås växte. Vi behövde anställa, eller hyra ut en stol, och att driva salong på ett traditionellt sätt kändes inte bra i magen. Vi började testa, modulera och leta oss fram till en lösning som på riktigt känns bra för oss som arbetsgivare och som kunde locka personerna vi ville arbeta med, berättar Miriam.

Hon fortsätter:

– Vi började finslipa och bygga på ett koncept som man själv skulle kunna tänka sig arbeta under, och då även kunna vara ledare för. Jag gillar inte att räkna timmar eller tvinga folk att jobba när det inte passar dem. Frisörer är ofta kreativa och drivna människor med mycket egna viljor och tankar. Jag vill inte bli instoppade i en mall på hur, och när jag skall jobba och då utgår jag från att fler inte vill det. Det kan handla om exakta timmars arbete, påtvingade schema eller oflexibla avtal som tvingar duktiga frisörer sluta på grund av att livssituationen ändras och att då ”mallen” inte funkar längre. 

– Vi säger inte att det passar alla, det kan inget ställe göra. Vissa behöver hårda ramar, krav och måsten för att få det att funka och trivs med det, och då finns det väldigt många andra arbetsplatser att jobba på, förtydligar Maja samtidigt som Miriam nickar instämmande.

Vad har ni för långsiktiga planer med WAU Concept? Finns det planer på att expandera ytterligare? 

– Vi har verkligen hittat ett arbetssätt vi tror på och efter snart 5 år med WAU Concept är vi mer taggade än någonsin att ta konceptet vidare! I första hand här i Sverige men självklart lockar både Norden och världen. Varför inte sikta högt när det är möjligt? Vem vet var vi hamna, säger Miriam med ett skratt.

Jag är nyfiken på er som ligger bakom WAU, kan ni inte berätta lite mer om er själva? 
Maja och Miriam tittar på varandra innan Maja tar ordet:
– Miriam är frisören och visionären. Och jag är egentligen allt det andra som krävs. Två orädda, kreativa och energifyllda systrar som alltid gått sida vid sida på det ena eller andra sättet. Ibland en bit ifrån varandra där vi hunnit samla på oss egna lärdomar, ibland väldigt nära. Med WAU Concept har vi hittat precis vår väg tillsammans framåt. Och nu är vi rätt oslagbara tillsammans. 
Vad skulle ni säga har gjort er till ett så framgångsrikt team? 

– Båda är orädda, positiva och ser möjligheter i det mesta. Vi kompletterar varandra på ett sätt men är ändå tillräckligt lika för att inte stoppa varandra, säger Miriam. 

Ni har ju även lyckats få in många grymma frisörer till ert team, varför tror ni att de valt att jobba för er? 

– Oj. Jag tror någonstans att man får det man förtjänar. Kanske kaxigt sagt men vi är otroligt snälla, lyhörda och omtänksamma människor i grunden. Vi vill verkligen innerligt göra det bra för alla och även för oss själva såklart, säger Miriam.

Maja inflikar:

– Vi älskar våra frisörer och vi ser dem inte bara som spelpjäser i ett företag utan som människor i spelet livet. Jag tror vi driver företag med hjärtat och hjärnan i bra balans och då blir det en human och mänsklig arbetsplats man trivs på. Vi vill ha frisörerna som gillar oss och som vi gillar tillbaka. Resten löser sig med utveckling, kommunikation och utbildning.  Personligt helt enkelt! 

Vilka (skulle ni personligen säga) är de främsta fördelarna med att jobba på WAU för mig som frisör? 

 Den absolut största fördelen är att du kommer kunna lägga din arbetstid efter hur det passar ditt andra liv. Hur gillar du att jobba? Är du en morgon eller kvällsmänniska? Har du massa barn och familj där hemma? Är du jättedriftig och vill driva en egen WAU-salong? Allt där emellan! Vi har några olika ramar men ingen hård box. Det finns massor av möjligheter hos oss. Har du någon ny idé lyssnar vi mer än gärna på den! 

”Vi har några olika ramar men ingen hård box. Det finns massor av möjligheter hos oss.”

Vilka typer av frisörer skulle ni säga passar allra bäst på era salonger? 

– WAU passar egentligen alla frisörer som gillar vårt arbetssätt och vill jobba efter vårt koncept. Kanske står du i valet och kvalet att bli egen, men har egentligen ingen lust att göra allt det där administrativa som krävs. Då tror vi att WAU är perfekt för dig! säger Maja.

Kan WAU Concept även vara något för mig som redan driver en egen salong? 

– Absolut! säger Miriam övertygat innan hon fortsätter:

– Många frisörer har en dröm om att driva eget men är egentligen inte företagare i blodet. Du är kanske den där kreativa själen som vill klippa hår och ta hand om kunderna. Då kan vi tillsammans göra salongen lönsammare och se till att du får göra det du är allra bäst på, allt det roliga i salongen. Vi ser då till att ta hand om allt det andra. Kundbokningar, personal, strukturer och rutiner. Ja rubbet! Resultatet blir en lönsammare salong där du får göra det du är allra bäst på, tillsammans med ett starkt team som vill framåt.

Till sist, på vilket sätt skulle ni säga att WAU är fördelaktigt även för era kunder? 

– Vi är övertygade om att en glad, nöjd frisör som verkligen trivs med sitt yrke och på salongen den arbetar på också presterar bättre. På så sätt skapas automatiskt en vilja av att ge det allra bästa till kunden, förklarar Maja.

Miriam fyller i:

– Sen såklart att vi är så flexibla med tider! Här har vi inga fasta öppettider för våra kunder eller arbetstider för våra frisörer. För vissa morgonpigga passar det bättre att klippa sig tidigt på morgonen, för andra senare på kvällen. Tänk att kunna matcha kunder med frisörer som är likadana! Dessutom har vi ett smidigt bokningssystem online, hög kvalitet på alla våra produkter och färger och frisörer som besitter grym kunskap om dessa. Vi arbetar även efter en kundpolicy som går ut på att vi alltid ska se till att göra allt vi kan för att möta kundens behov och hitta vägar för att möta deras önskemål. 

Med ett leende inflikar Maja:

– Vill man hitta fler anledningar till varför man bör välja WAU kan man alltid läsa våra kundrecensioner på reco.se, ärligare än så blir det inte!

Kort om WAU Concept

Vi vill ge dig lite mer WAU!

På WAU salongerna har vi stor utvecklingslust och älskar att vara kreativa. Med bred kunskap tar vi oss an ditt hår, skägg, naglar och fransar. 

Vi tänker kvalité i allt vi gör och allt vi säljer. Frisörerna använder förstklassiga produkter LÓréal, Kerastasé och Redken som du också kan köpa med hem. Här har vi även accessoarer för dig och ditt hem och fina presenter. 

WAU är med i Frisörföretagarna. Hos oss finns välutbildade frisörer med gesällbrev och en trainee som tränar inför sin gesäll. Vi är stolta över att fyra av våra frisörer utbildat sig vidare och blivit Mästare. 

Med vårt nya bokningssystem gör vi det enkelt för dig att boka tid för behandlingar och få prisbilden anpassad till behandlingstiden. 

Vi värnar om vår miljö och följer alla lagar och förordningar för sortering av vårt avfall. Vi går bara till jobbet om vi är friska och vi rengör vår utrustning mellan varje kund. 

Vår förhoppning är att du upplevt lite mera WAU i vardagen när du går hem.