WAU

WAU

Vanliga frågor till frisörer

Vi som jobbar med kunder, människor, varje dag stöter ju såklart på diverse olika samtalsämnen under våra timmar på salongen. I detta inlägg tänkte jag med hjälp av mina kollegor i Västerås, Fagersta och Visby svara på dom vanligaste frågorna vi får på salongerna!

”Min frisör sa alltid förr att ju smutsigare hår innan färgning desto bättre resultat, stämmer det?”

Så som frågan är ställd så stämmer det inte över huvud taget. Håret får vara naturligt fett, och detta med fördel då det ger ett naturligt skydd till din skalp och gör så att färgen inte fäster på huden lika mycket. Färgresultatet påverkas ej.

Produkter ska INTE finnas i håret vid färgning, lite hårspray gör ingenting, men har du lager av t.ex. torrschampo och annat vid färgning så blir resultatet inte optimalt. Alltså: Hellre nytvättat hår än ett ”smutsigt” hår fullt av produkter!

”Det är väl inte så många som gör permanent nu för tiden?”

Det är faktiskt riktigt trendigt igen, och vi utför behandlingen på yngre, äldre, män, kvinnor, ickebinära. Men just nu ser vi faktiskt flest unga kunder som bokar denna behandling. Vi rekommenderar att du är 16 år eller äldre om du vill testa permanent.

”Vad heter denna färgen då?”

En fråga som jag tror ställer dom flesta frisörer mot väggen, helt klart mig i alla fall. ”Vill hen veta färgkoden nu? Vad ska jag döpa den till, Emil kanske?”

Skämt åsido, oftast kommer vi nog på en frukt eller något annat ätbart att likna färgen med, typ honey/peach eller strawberry/caramel. Men det vi egentligen vill svara är ”30g 8NB + 10g 8C + 2g röd intensifierade med 10vol väteperoxid”

”Hur många gånger i veckan ska man tvätta håret egentligen? Förstörs kvaliteten om jag tvättar det varje dag”

Denna fråga är väldigt individuell, vad använder du för schampo och balsam? Hur mycket stylingprodukter använder du? Hur mår ditt hår och hårbotten, har du färgat håret? Över lag så är varje dag för ofta att tvätta håret, men har du en kort frisyr, använder mycket stylingprodukter, tränar varje dag så kan du med rätt produkter tvätta håret varannan till varje dag om hårbotten ej blir för torr!

Till er andra, ca var tredje, fjärde dag är lagom! Fråga din frisör om rätt schampo och balsam för dig! (Ett separat inlägg kommer med mer ingående svar på denna fråga)

”Kan håret bli hur långt som helst?”

Alla hårstrån har en livslängd. Och varje strå har sin egen livscykel som betstår av tre faser, tillväxtfasen, övergångsfasen och vilofasen. Det är tillväxtfasen som bestämmer just hur långt ditt hår kan bli, den kan pågå i flera år och 90% av alla strån på ditt huvud befinner sig i denna fas. Strået kommer sedan in i nästa fas som pågår i några veckor, där hårsäcken drar ihop sig och slutar växa.

Under vilofasen, som pågår i några månader, är det ingen aktivitet i hårsäcken. I början sitter strået kvar för att sedan naturligt ramla av när du bostar eller tvättar det. Så allt beror på hur snabbt ditt hår växer och hur lång din tillväxtfas är, detta är till stor del genetiskt men kan också bero på t.ex. kost och blodcirkulation.

”Kan man färga håret när man är gravid?”

Det finns ingen forskning som med säkerhet visar att detta skulle vara skadligt för mamman eller barnet! Däremot kan hormonerna spöka med ditt hår och färgen som din frisör alltid använt kan ge ett annat resultat. Många blir några steg mörkare i håret under och ibland även efter sin graviditet. Detta kan locka fram lite varmare undertoner. Håret blir ibland även mer skört, så det gäller att vara lite försiktig när man t.ex. ljusår upp håret.

”Vad är det svåraste med att vara frisör?”

Såklart väldigt individuell fråga. Men utbildningsmässigt vill vi ligga på samma nivå alla frisörer på WAU. Allt är ju lite tricky i början innan man får snits på det när man testar en ny teknik till exempel. Men något man har fått lära sig under åren som frisör är att bland dom svåraste sakerna inte är dom praktiska, utan kommunikation mellan kund och frisör. Vi bär på faktan och kunskaperna och det gäller att hitta sätt att förklara för varje enskild individ, övertydlighet, lita på sin kompetens, så att det aldrig uppstår missförstånd! Detta gör oss såklart till lite av psykologer också 😉

Detta inlägget hade ju kunnat bli hur långt som helst, så jag sätter stop för det nu. Det kommer säkerligen en till frågestund i framtiden! Har du fler saker du funderar över just nu? Ta kontakt med någon av våra salonger så svarar vi gärna på dom.

Dela detta inlägg