WAU

WAU

Hårtvätt – Guide

Tvätta håret, som kan verka vara den mest simpla sysslan, men ack så fel det blir många gånger ändå! Du har varit på salongen och köpt med dig massa gottig hårvård, men hur kan du få ut mest av den? Här får du en tydlig guide, steg för steg, om just det!

  1. Har du långt hår? Försök att försiktigt borsta ut tovor från toppen till botten innan du kliver in i duschen!
  2. Blöt håret ordentligt och börja att massera hårbotten lite lätt med endast ljummet vattnet för att lösa upp fett och smuts/produkter.
  3. Låt håret vara riktigt blött när du applicerar ditt schampo som är rekommenderat från din frisör. Har du mycket produkter i, eller om håret är väldigt fett, så är det en bra idé att tvätta första omgången med ett djuprengörande schampo (du ska alltid tvätta minst 2 gånger med schampo.) Massera hårbotten ordentligt båda tvättarna, så att smuts löser upp sig, glöm inte bort nacken! Detta moment är en av dom avgörande för om ditt hår kommer att hålla sig rent och fräscht längre. Gnugga INTE på dina längder, utan krama lätt in schampot så att smuts och produktrester löses upp även där. Om det inte löddrar, tillsätt mer vatten! Skölj sedan noga.
  4. Handdukstorka gärna håret innan du har i balsam/inpackning, se till att få bort så mycket vatten som möjligt från håret innan du applicerar detta, ju mindre blött desto bättre kan produkten tränga in i hårstrået. Med inpackning från Kérastase eller L’Oréal behöver du ej applicera balsam efter för att sluta fjällskiktet, detta fixar inpackningen! Skölj håret med ljummet eller svalare vatten. Då varmt vatten kan öppna upp fjällskiktet en aning och vi vill ju ha det stängt efter att vi proppat i massor av bra saker i det från schampo och balsam/inpackning
  5. Handdukstorka håret efter tvätt, för att sedan tillsätta vård och stylingprodukter. Börja alltid med att ha i dom vårdande produkterna först, t.ex. värmeskydd, ha sedan i stylingprodukterna, t.ex. en mousse eller saltvattenspray.
  6. Det sista och även här en av dom mest avgörande momenten, föna håret! Vill du inte utsätta ditt hår för värme så föna endast botten med en svalare blås och längderna lite halvtorra. När håret är blött så är det som mest skört och riskerar att skadas lättare. Ju längre tid din skalp är blöt ju troligare är det att det kommer kännas fett nästan direkt när det torkat. Din hårbotten blir dessutom torr och kan börja klia, i värsta fall kan du få svamp i hårbotten om den är blöt för länge upprepade gånger! Med detta sagt så ska du ju såklart aldrig somna med blött hår!

Några tips!

Ha alltid ett djuprengörande schampo hemma!
Detta är perfekt att använda om du t.ex. använder mycket produkter, innan du ska byta till en ny serie med vårdande produkter, om du badat i klor eller saltvatten, att regelbundet rensa håret från beläggningar, om du är blond och fått missfärgningar av t.ex. silverschampo eller annan yttre påverkan.

Hur ofta du ska tvätta håret är väldigt individuellt.
Använder du mycket stylingprodukter? Tvätta gärna oftare, ca. Varannan eller var tredje dag,
Använder du inga stylingprodukter (endast vårdande)? Tvätta gärna mer sällan, här kan du vänta 1 vecka eller kanske till och med upp till två om håret fortfarande känns fräscht.
Har du extensions? Tvätta gärna oftare, det är dåligt att låta fästena bli feta av talg eller svett, då kan dom glida och bli kladdiga, varannan eller var tredje dag brukar vara lagom.
Har du långt hår? Ditt hår mår bäst av att tvättas mer sällan, försök hålla det till en dag i veckan, eller två.
Har du känslig/torr skalp? Här är balans bäst, vi vill inte utsätta skalpen för onödigt mycket vatten. Men vi vill samtidigt inte gå med en smutsig skalp, använd gärna mindre mängd stylingprodukter i hårbotten.

Duscha inte i skållhett vatten
Detta är varken bra för din hud eller ditt hår, det blir lättare torrt och du kommer att märka hur din färg bleks mycket snabbare!
Tvättar du håret i ljummet vatten så håller sig håret glansigare, färgen håller sig fin längre och din hud och skalp mår bättre!

Tränar du mycket?
Då kan du vilja tvätta håret oftare än vad som behövs, tvätta varannan gång med bara balsam, eftersom håret inte är smutsigt så försvinner svetten med endast vatten och balsam. Det är viktigt att ha i balsam för att sluta igen fjällskiktet, då vatten har ett högre PH-värde och öppnar upp fjällskiktet!

Dela detta inlägg