WAU

WAU

Blivande WAU-kund!

Se hit!! Ja, du! Exakt, DU som inte besökt någon av våra salonger ännu, kanske till och med aldrig besökt en salong förut, vad kommer att hända när du kommer till salongen? vad kan du förvänta dig hos oss?

Vi fattar, det kan vara lite pirrigt att besöka en ny salong och frisör, en plats där du har noll koll på det mesta och måste förlita dig på experterna inom området. Vi försöker alltid att göra vårt bästa för att du ska känna dig bekväm och avslappnad!

Du har tagit första steget att boka din tid, vilket du enkelt gör via voady, telefon eller att besöka någon av våra salonger, om du känner ett behov av det så kan du boka en konsultation innan din behandling som blir kostnadsfri vid bokning av behandling! Då får du koll på exakt hur vi kommer att gå till väga för att hjälpa dig nå ditt drömhår! Vad som är möjligt/inte möjligt och ett pris för behandlingen, som i vissa fall kan ändras om din frisör stöter på hinder på vägen som inte gått att förutspå, då informeras du om detta (detta gäller oftast färgbehandlingar). Läs igenom texten på vår hemsida under respektive salong om vad du förväntas göra inför din behandling.

När du öppnar dörren och kliver in på salongen så kommer du att bli varmt välkomnad av teamet på plats, om din frisör inte är redo på momangen så får du slå dig ner i vänthörnan där du kan njuta av en kopp gott kaffe/te eller en cleandrink/ramlösa och en liten mumsbit! Vi uppmanar alla kunder att komma minst 3 minuter innan sin bokade tid!

Din frisör hämtar dig när det är dags! Du får sätta dig i stolen och berätta vad du har för tankar och idéer. Din frisör kommer att ställa massa frågor om t.ex. historik, hur du har trivts att ha ditt hår innan, hur mycket tid du har för att styla håret hemma, ge råd och tips. Och kom ihåg att ingen fråga är för dum! Det finns oftast en lösning till det mesta, även om vägen dit ibland är längre, eller att man får tänka om med val av behandling!

Efter konsultationen påbörjas behandlingen, vid klippning ingår alltid en hårtvätt, förutom vid barnklippning. även om ditt hår inte är smutsigt så kan vi behöva tvätta igenom det för att vi t.ex. behöver se hårets naturliga fall, struktur osv. sedan är det fantastiskt skönt också! I schamponeringen eller vid konsultationen kommer din frisör förmodligen att erbjuda dig att lägga till en passande kur för ditt hår/hårbotten, detta innebär inte bara intensiv vård för ditt hår utan också extra skalpmassage!

Under behandlingen och när behandlingen är klar, så kommer din frisör att ge dig tips och råd om hur du bäst sköter om din frisyr hemma. Du kommer att få tips om vårdande produkter, stylingprodukter och tillvägagångssätt, ta vara på vår kunskap!

Du kommer att bli erbjuden att boka en ny tid, vi vet ungefär hur lång tid som bör gå mellan behandlingarna, detta för att säkra upp att du har en ny tid så du inte behöver panikboka en i sista sekund, men också för att vissa behandlingar blir mer avancerade om du bokar med för långt mellanrum, vilket betyder att du behöver boka en annan typ av behandling! (fråga din frisör)

När det är dags att betala så har du tre alternativ, kort, swish och klarna faktura.

Snipp snapp snut! Du är nöjd och glad med din fina nya frisyr och du och din frisör vinkar hejdå och förhoppningsvis på återseende!

Dela detta inlägg