WAU

WAU

Varför tappar jag hår?

Under en livstid kommer med all säkerhet vi alla vara med om håravfall någon gång, det kan bero på en rad olika anledningar, men oavsett vad det beror på så kommer det sällan välkommet. Här ska jag berätta mer om varför och vad vi kan göra åt detta och för att förebygga!

Vårt älskade hår, som vi har för att skydda vår kropp mot diverse olika saker, men nu för tiden är det så mycket mer än så, många av oss uttrycker vår stil genom håret, att tappa det kan vara mycket känslosamt, men lugn, i många fall kommer det tillbaka!

Stress/depression
Kanske en av dom vanligaste orsakerna till att vi alla någon gång tappar hår, just när vi är i det så är håret kanske det sista vi tänker på, men ofta börjar inte håret falla förrän efter någon månad efter, när du kanske inte ens är stressad/mår dåligt längre. Det är lättare sagt än gjort att sluta stressa, men något du i alla fall behöver göra är att tvätta håret, rätt schampo och balsam kan minska hårvfallet när det inträffar. Kérastases Genesis är en serie som skapades för att motverka håravfall och förebygga mot detta.

Sjukdomar/mediciner
Vi kan tappa håret pga. många olika sjukdomstillstånd, stora som små! Att tappa håret vid sjukdom är ofta kroppens sätt att göra sig av med ”onödiga” resurser, just när kroppen kämpar för att bli av med eller läka något så är vårt hår sekundärt, därför kan vi tappa mer eller mindre hår när vi är/har varit sjuka. Om du tappar hår och samtidigt har andra symtom så bör du uppsöka läkare som får undersöka detta! Ett enkelt blodprov kan vara svaret på varför du tappar hår (och mår dåligt såklart)

Vissa mediciner gör att vi tappar hår, det har till och med ett namn, läkemedelsinducerad alopeci kallas det. Något som kan vara skönt att veta är att vid håravfall vid sjukdom och/eller mediciner så kommer håret oftast tillbaka när vi blir friska, får kontroll över sitt tillstånd eller när vi slutar medicineras, ibland tappar du endast hår i början av en behandling.

Hormonförändringar
Detta är också en mycket vanlig anledning att tappa hår. Under hela vårt liv så förändras vår hormonproduktion, för både kvinnor och män, om den är låg eller i obalans så kan vi ibland tappa hår. Att den är låg kan bero på många olika anledningar, t.ex. att du nyligen fött barn, klimakteriet, olika sjukdomstillstånd eller genetik. I vissa tider i livet är den obalanserad och detta kan du reglera med bland annat kost och andra knep! Det vi kan erbjuda från hyllan är Kérastases serie Genesis, förutom schampo och balsam så finns det några fler produkter som gynnar hårväxten, t.ex. några fantastiska serum som är perfekt att använda i förebyggande syfte eller när håravfallet knackar på dörren.

Detta serum används i hårbotten och finns i serierna Genesis och Genesis Homme (grön)

Genetik
Både män och kvinnor får med tiden tunnare hår (nästan alla) en del omfamnar detta och klipper en snygg kortare frisyr, eller snaggar om det blir riktigt tunt. Men det finns såklart dom som inte alls trivs med detta. Det blir vanligare och vanligare med hårtransplantationer, där du transplanterar hårsäckar från (oftast) nacken till dom tunnare delarna uppepå huvudet, detta är en operation som oftast ger väldigt bra resultat. Är detta inget för dig så finns det även här serum som funkar medans dom används och en tid efter, det finns även läkemedel som kan stanna upp håravfallet (prata med din läkare). Ett tredje alternativ är ”vampyrbehandlingen” eller PRP som den heter, detta görs på klinik och stimulerar hårtillväxten och återuppliva sovande hårsäckar.

Du kan även uppleva håravfall även om inget är annorlunda, ibland kan många av hårsäckarna hamna i samma växtcykel av olika anledningar, detta betyder att många strån tappas samtidigt, men naturligt, efter ett tag kommer dom att hamna i olika cykel igen och då tappas ståna vid olika tidpunkt.

Du kan även uppleva att du tappar mer hår när du går från en kort frisyr till att ha längre hår, detta är alltså en illusion, eftersom att hårstråna blir längre så upplevs det endast som att du tappar mer!

Dela detta inlägg