WAU

WAU

Öm i hårbotten

Varför är jag mer håröm ibland, och varför är vissa mer hårömma än andra? Vad kan jag göra för att minska detta? Det finns en rad olika anledningar till detta och det ska vi reda ut i detta inlägg!

Det kan verkligen vara besvärligt med hårömhet, somliga är det hela tiden, men ibland är det vissa faktorer som påverkar att du är mer eller mindre håröm.

Öm i hårbotten pga. uppsatt hår
När du drar hårstråna i en specifik riktning så dras även hårbotten, där det sitter små nerver som påverkas av detta, det är inget farligt men efter ett tag, samt när du släpper ut håret igen, så kan du känna att det värker i skalpen.
Om du har samma typ av tofs/uppsättning ofta så kan håret påverkas genom slitage där tofsen eller spännet sitter.

Fuktigt hår
Om du sätter upp ditt hår när det är fuktigt så är detta sämre både för hår och hårbotten, då håret är mer mottagligt för skador. Om hår och hårbotten är fuktigt en längre tid upprepade gånger så kan detta leda till att bakterier eller svamp uppkommer, då kan du uppleva klåda, sveda, dålig lukt och mer ömhet i skalpen än du normalt har. Föna ditt hår efter tvätt!

Öm i hårbotten pga. blekning/färgning/permanent
Ibland kan vissa personer som är mer känsliga uppleva en ömhet i hårbotten precis efter en kemisk behandling, detta är inget konstigt, speciellt inte efter en blekning/permanent där produkten har varit i kontakt med skalpen, men blir detta långvarigt eller att det till och med uppstår sår i hårbotten, så bör du sluta att utföra behandlingar där produkten kommer i kontakt med skalpen!
Att bleka slingor är ett bra alternativ, då produkten ej nuddar skalpen.
Är du osäker på om du är extra känslig? kom in till oss på salongen för att göra ett test innan din behandling!!

Öm i hårbotten och rygg/nacksmärtor
Har du spänd nacke och rygg? Detta kan leda till att din hårbotten blir extra känslig, dom ytliga små nerverna som ligger vid hårsäckarna påverkas nämligen av detta, så upplever du att du inte kan ha den där tofsen hela dagen, eller att diademet trycker och gör ont mer än vanligt, så kan detta grunda sig i rygg och nackproblem! För att få hjälp med detta söker du sig till din läkare/fysioterapeut.
Du kan även bli håröm av huvudvärk, och tvärt om, få huvudvärk av hårömheten!

Öm i hårbotten pga. graviditet och hormonförändringar
När hormonerna har party i kroppen så kan många olika symtom uppstå, bland annat så förändras ofta huden, den blir fetare eller torrare, ofta känsligare, så också skalpen!
Därav kan du känna dig mer håröm när du är gravid, kommer in i klimakteriet eller har en hormonell obalans i kroppen.

Öm i hårbotten pga. sjukdomstillstånd
Det finns många olika tillstånd som påverkar hud och skalp, vissa leder även till håravfall.
Stress är en av dom vanligaste orsakerna till ökad hårömhet, det kan även leda till håravfall vid långvarig stress, svamp i hårbotten är vanligast vid försämrat immunförsvar eller hos barn, men förekommer annars också, detta kan leda till ökad hårömhet och håravfall.
Psoriasis och andra hudsjukdomar kan leda till en ömmande hårbotten och håravfall.
Det finns andra sjukdomstillstånd som kan öka hårömheten, där bland fibromyalgi, arteriitis temporalis, en MRSA infektion.

Vad kan jag göra åt min ömma hårbotten?
Uppsök alltid läkare om du upplever en ökad hårömhet, för att hitta anledningen till detta!!
För att stoppa hårömheten så behöver du lista ut vad det är som gör dig extra håröm, vissa personer är naturligt mer känsliga på huden.
Det kanske är läge att sluta helbleka hårbotten, eller hitta en uppsättning som inte stramar åt på samma sätt, eventuellt ha håret utsläppt.
Det kan vara skönt att massera skalpen för att släppa på spänningar, har du svårt att göra det själv så kan du boka till våran add Head Spa, till din primära behandling, där får du 10 minuters huvudmassage!

Använd produkter som är snälla mot hårbotten (och håret)
Ett schampo som rengör men inte torkar ut hårbotten, som återställer balansen i hårbotten, en mask för hår och hårbotten som ger fukt och lugnar, ett hårbottenserum som innehåller hög koncentration av rätt ingredienser till din hårbotten, har du mjäll rekommenderar jag starkt Kérastase – Symbiose, om du inte har mjäll men en irriterad/obalanserad hårbotten Kérastase – Specifique

Symbiose, som är till för dig med torra eller feta mjäll!
Detta är en riktig dunderprodukt för dig som har en obalanserad hårbotten som ömmar, kliar, svider eller luktar illa! Den kyler, lugnar och balanserar hårbotten med en fräsch doft!


Dela detta inlägg